Photobucket
Photobucket
Photobucket
Isnin, 28 Jun 2010
Salam semua...
Bila musim buah dah tiba, aku la yg paling seronok sebab dapat makan buah-buahan...musim buah ni hanya sekali je dlm setahun..mesti makan puas-puas...buah yang paling aku suka adalah rambutan sebab rasanya yang manis macam gula...durian lak adalah yang ke-2...bila sebut pasal durian, aku ada pengalaman yg tak boleh dilupakan pasal raja buah ni..Setiap kali aku tengok durian, aku teringat peristiwa pahit yg berlaku kat diriku...ia berlaku semasa aku masih belajar kat sekolah rendah...

Citer dia camni....macam biasa la bila musim durian datang...banyak la durian yg masak...ayah aku beli je durian tu kat bandar sbb pokok durian kat rumah aku takde b'buah....sbb tu ayah aku beli je....bila ayah aku beli, dia beli satu guni...banyak sikit...bila aku tengok banyak buah durian, aku pun bedal la durian tu...aku rasa aku makan banyak durian masa tu...aku tak tau nape aku makan ngan banyak, mungkin sebab masa tu durian tu sedap kot (aku pun tak tau)....pastu badan aku pun mula rasa panas...mengikut petua org tua2, kalau badan panas selepas makan durian, kita kena masukkan garam dan air kat dlm kulit durian...pastu baru kita minum air tu supaya suhu kat dlm badan kita kembali normal...tapi aku lain, mungkin aku tak berapa suke guna petua tu, aku wat la petua sendiri....hehe^^

Bila badan dah mula panas, aku pun amik la ubat demam tanpa beritahu sesiapa....org tua2 kata kalau badan panas slps makan durian, kita takleh makan ubat...aku yg tak tau nape, terus makan tanpa menyedari ia akan membahayakan diriku....akibatnye......aku telah mengalami demam panas yg sangat terok...memang seksa aku time tu...seluruh badan aku takleh bergerak, kalau boleh pun pergerakan aku begitu perlahan...hanya terbaring je hampir 24 jam setiap hari...mata lak merah menyala...

Bila dah keadaan jadi camtu, aku tak pi la sekolah...mmg seronok tak pi sekolah ni.....bila dah tak pi sekolah, kwn2 lak datang melawat....aku tak dok hospital cuma dok baring kat rumah ja....bila mlm lak menjelma, aku lak wat hal....aku mengigau tak tentu pasal tengah2 mlm....badanku mula bertambah panas dan aku dibawa pi hospital mlm tu jugak....pastu aku pun tak tau apa yg terjadi dah sbb aku dah tak ingat....hehehe^^aku pun tak tau bila aku leh sembuh....mungkin berkat doa dr mak dan ayah...^^!

Slps peristiwa tu, bila ada makan2 durian je, ayah aku citer kat org pasal peristiwa aku tu....
lebih2 lagi kalau musim durian tu dtg time raya...dah la time tu aku ikut ayah aku raya kat rumah kwn2 dia...bila semua kumpul pakat makan durian dlm satu rumah, ayah aku bukak citer tu kat kwn2 dia....semua kwn2 ayah aku lak tengok tepat ke arah aku sambil gelak sakan....malu tol aku time tu...tapi takpe sbb aku suke dengar citer tu....hahaha ^_^


P/S: Kata org tua2, jgn makan manggis slps makan durian....kalau nak makan, makan la 2, 3 jam kemudian...tol ke?
'aku pun tak tau boleh ke tak' ^_^
Isnin, 14 Jun 2010
Salam semua.....

Entry yg ke-2 ni aku nak citer c-kit pasal piala dunia 2010 yg sedang berlangsung kat tv sekarang ni...mmg banyak ragam penyokong bola sepak aku tengok kat tv dan luar tv....yg pertama sekali setiap kali tengok bola, mesti ada bunyi cam bunyi lalat atau lebah....ayah aku pun dok tanya bunyi apa la tu..berdengung je cam lalat...aku pun dok dengaq gak bunyi tu...aku agak2 mesti bunyi trompet panjang tu....aku pun tak tau nama alat tu...jap eh..aku pi cari kat google jap....

Haaa......aku dah tau nama alat tu...nama dia ialah vuvuzela...kalau sesiapa tak tau camne rupa dia ni gambar dia......


vuvuzela bukan org tu ye.....tapi alat yg dia dok tiup tu....
'camtu rupanya vuvuzela....^^patot la bising sangat...'
Sesiapa yg tak tau pasal alat ni, aku kongsikan sedikit maklumat pasal vuvuzela...aku amik kat google...harap2 boleh pakailah maklumat ni.

A vuvuzela, sometimes called a "lepatata" (its Setswana name) or a stadium horn, is a blowing horn approximately 1 m (3 ft 3 in) in length. It is commonly blown by fans at football matches in South Africa. The instrument requires some lip and lung strength to blow and emits a loud monotone. A similar instrument (known as corneta in Brazil and other Latin American countries) is used by football fans in South America.

Ringkasnya, vuvuzela ni adalah instrumen (alat bunyi-bunyian) yg diperbuat drpd plastik dgn ukuran lebih kurang 1 meter panjang. Biasanya ia ditiup oleh peminat2 Afrika Selatan semasa p'lawanan bola sepak, t'utamanya yg melibatkan pasukan negara mereka.

Yang ke-2 lak (eh, tetiba je), bila abang dan adik aku tengok bola...bila bola tersasar atau masuk gol je, terus aku dengaq jeritan...terkejot berok aku dibuatnye.....nak tengok, tengok je la....ni jerit2 lak...tau la piala dunia...nasib baek aku takde lemah jantung...aku rasa kat kedai2 makan pun mesti ada org jerit2 tengok bola...yg nak makan pon terkejot gak sampai makanan pun berterabor (aku agak je)...cuba korang bayangkan...

Satu lagi yg tak berapa best pasal piala dunia ni, dia lak live time aku nak tengok citer aku...mmg hampeh tol...dah miss satu episod...lain kali wat la tengah malam c-kit...hehehe (cam leh lak)....
ok la tu je yg leh aku pikirkan...mmg seksa aku nak wat entry yg ni sbb tak tau camne nak tambah imej drpd web...pening aku dibuatnye....dah2...serabot dah kepala aku ni nak pikir apa nak ditaip lagi...
Jumaat, 11 Jun 2010
Assalamualaikum, malas tol nak m'perkenalkan diri...takde apa2 yg menarik pasal diri aku ni...
takpelah aku p'kenalkan diri gak lah....saya Tengku Mann (bukan nama sebenar), asal Jerantut, Pahang Darul Makmur...anak ke-4 drpd 7 adik beradik...hobi mestilah online, main ps2, tengok tv, dengar radio dan hobi aku yg paling aku suke ialah membaca tak kira majalah, komik atau surat khabar (asalkan ada benda yg menarik perhatian aku utk m'baca)...kalau nak ikutkan hobi aku ada banyak la jugak, tapi aku bagitau 5 jelah......ha, tu jelah pasal diriku...nak lebih2 tanya je terus kat aku....^_^

Baru hari ni aku tulis entry kat blog aku walaupun dah nak dekat seminggu aku join blogger...
aku tengah pikir apa la nak di tulis kat blog aku ni....sejak aku join blogger ni, baru aku paham perasaan blogger2
lain yg memerah otak utk mencari idea utk tulis entry kat blog masing2, termasuklah aku sekali....hehehe


Aku ni takde la pandai sangat nak tulis entry2 ni....aku join blogger ni pun sebab selalu tengok blog salah seorg kawan fb aku ni...dia punya entry mmg seronoklah di baca...aku tertarik & terpikat ngan blog dia tu...
pastu, hati aku pun tergerak nak wat blog...mmg aku ambil masa la nak pikir nak wat ke tak nak...last2 aku wat gak....aku dah tak tau apa lagi nak ditaip dlm entry yg pertama ni...aku harap dpt tulis dgn lebih baik lagi dlm entry2 yg akan datang....mmg kekok aku nak tulis entry yg pertama ni....ok tu jelah wat masa ni...bye.^ ^!


P/S: Entri pengenalan  yg pendek..^_^

Blog masih dibaiki..harap anda bersabar..^_^

About Me

Foto Saya
Tengku Mann
Jerantut, Pahang, Malaysia
Lihat profil lengkap saya

Pengikut Sejati