Photobucket
Photobucket
Photobucket
Jumaat, 3 Disember 2010

Assalamualaikum w.b.t
Kali ni saya nak buat entri khas pasal seorang flower follower dalam blog saya ni iaitu Aisumi Chan yg saya panggil Kak Sumi.. Maaf Kak Sumi, dah start kerja ni, saya tak dapat nak bukak laptop pun walaupun sekali.. Agak lewat lak saya nak wish birthday Kak Sumi disebabkan dengan ketiadaan wifi.. Ok..berbalik dengan tujuan asal.. Kenapa entri ni special sikit untuk beliau? Sebab seminggu lepas, 28.11.2010 adalah birthday beliau.. Kak Sumi ada gak membantu apabila saya kurang reti dalam bab2 blog ni.. Adui!!! Apa yg aku taip ni.. Susah bebenor  nak menyusun ayat ni..huhuhu =_=''.

Seperti yg telah dijanjikan kepada beliau lebih kurang 2 bulan yg lepas.. Haaa, nilah dia entri flash yg tak berapa nak menjadi..Camne Kak Sumi, ok ke tak entri flash ni ^_^ .. Lebih kurang 2 bulan gak la saya nak cari idea n belajar buat entri flash ni.. Banyak cabarannya nak buat flash ni, sampaikan saya hampir2 nak putus asa.. Tapi kerana saya sudah berjanji dengan Kak Sumi, saya kena buat gak la..

Lagi pun saya memang nak belajar buat entri flash ni masa mula2 buat blog ni, cuma tak tahu nama softwarenya dan tak berapa reti nak buat flash2 ni.. Tapi, sejak saya masuk blog AyeemAyam ni, minat saya nak buat flash ni lagi menebal.. Dan2 je saya tanya tuan empunya blog tu, nama software utk buat animasi flash tu.. Pastu apa lagi, saya mula la belajar buat flash ni sampai la sekarang.. Ouh!!! lupa lak..

Sebab entri ni special untuk Kak Sumi, saya selaku tuan empunya blog DKKK, ingin mengucapkan Selamat Hari Jadi yg ke-28 24 kepada Aisumi Chan Kawai..^_^ Semoga sihat2 selalu dan semoga Kak Sumi berjaya dalam hidup ini.. Sentiasa bersabar dalam menghadapi rintangan dan dugaan hidup kerana semua itu adalah ujian daripada Allah kepada hambanya agak tidak lalai dan sentiasalah berdoa kepada-Nya kerana dia maha mendengar..* haaa..dah2, ko ni membebel je dari tadi, pi rehat sat..=_=''

Orangnya mesra baik sekali,
Aisumi Chan empunya diri,
Jom ramai-ramai follow blog Aisumi,
Siapa tak kenal, meh sini nak luku 10 kali. ^_^

P/S: *Perkataan berwarna hijau adalah dari imaginasi sendiri..huhuhu ^_^ 
P/S: Maaf Kak Sumi, lambat publish entri ni..
Rabu, 10 November 2010
Assalamualaikum semua..
Waktu bosan2 ni teringat pulak aku ngan citer korea yg aku tonton sekarang ni.. Best gak la citer dia..Korang semua boleh gak tengok, itu pun kalau nak tengok la.. Aku memang minat la citer korea ni.. Tapi tak semua citer dia aku tengok, tengok yg best je.. Aku ni memilih sikit.. Korang enjoy jelah citer ni ye.. ^___^
                                                            Style

Drama Style ni ditayangkan di 8tv atau di saluran astro 708.. Bermula pada pukul 8:30 malam setiap hari isnin hingga jumaat.. Kalau sesiapa nak tengok kat internet boleh la klik SINI.

Starring: Ryu Shi Won, Lee Ji Ah, Kim Hye Soo, Lee Yong Woo, Na Young Hee
Genre: Romance
Episodes: 16
                                                 Fugitive-Plan B

Drama Fugitive-Plan B ditayangkan di saluran KBSW 391.. Bermula pada pukul 9:03 malam setiap rabu dan khamis.. Kalau nak tengok, klik kat SINI.

Starring: Rain Bi, Daniel Henney, Lee Jung Jin, Lee Na Young, Uehara Takako
Genre: Action,Melodrama,Romance
Episodes: 20
 
                                                Tamna, The Island

Drama Tamna, The Island ditayangkan di 8tv atau di saluran astro 708.. Bermula pada pukul 6:30 petang setiap hari sabtu.. Drama ni masih baru lagi ditayangkan.. Macam biasa, nak tengok klik SINI.

Starring: Pierre Deporte, Im Joo Hwan, Lee Sun Ho, Seo Woo, Lee Seung Min
Genre: Period Drama
Episodes: 20
                                                       Oh! My Lady

Drama Oh! My Lady akan di tayangkan di 8tv pada 16.11.2010 pada pukul 8:30 malam setiap hari isnin hingga jumaat... Drama ini akan mengantikan drama Style yang akan tamat tidak lama lagi.. Kepada sesiapa yg minat Choi Si Won dari Super Junior, boleh la tengok drama dia ni.. Kalau nak tengok kat internet klik SINI ye...^_^

Starring: Chae Rim, Choi Si Won, Lee Hyun Woo, Moon Jung Hee, Park Han Byul
Genre: Comedy, Romance
Episodes: 16

Kepada mereka yg minat drama korea, korang boleh klik kat SINI utk tengok drama korea yg lain..

P/S: Malas nak tulis sipnosis setiap cerita.. Panjang berjela-jela entri ni nanti.
Jumaat, 5 November 2010
 Assalamualaikum w.b.t..
Semasa aku on9 kat fb, aku cari la nota2 yg best nak dibaca dan aku jumpa satu nota ni..aku nak share la kat blog aku ni sebagai renungan kita bersama..^_^

Dalam tidak sedar, setiap hari kita memohon didalam solat kita..tetapi sayangnya, kita hanya memohon tanpa memahami, sekadar tersebut dibibir, tetapi tidak tersentuh dari hati kita selama ini. Marilah kita mula menghayati ketika kita duduk di antara dua sujud semasa solat. Dengan rendah hati nyatakanlah permohonan ampun kepada Allah..

Rabbighfirli (Tuhanku, ampuni aku)Diamlah sejenak, buka dada dan diri kita untuk menerima ampunan dari Allah. Tetaplah membuka diri kita untuk menerima ampunan Allah. Ulangi permintaan itu beberapa kali hingga kita merasakan ketenangan. Kemudian sampaikanlah permintaan kedua,

Warhamni (sayangi aku)Diam dan tundukkanlah diri kita untuk menerima kasih-sayang Allah yang tak terhitung besarnya. Bukalah dada kita seluas-luasnya agar semakin banyak kasih-sayang Allah yang kita terima. Ulanglah beberapa kali hingga kita merasa cukup. Berturut-turut sampaikanlah permintaan-permintaan berikut dengan cara sebagaimana tersebut di atas, satu persatu.

Wajburnii ( Tutuplah aib-aibku )
Warfa'nii ( Angkatlah darjatku )
Warzuqnii ( Berilah aku rezeki )
Wahdinii ( Berilah aku petunjuk )
Wa'Aafinii ( Sihatkan aku )
Wa'fuannii ( Maafkan aku )

Setelah selesai, diamlah sejenak lalu sampaikan rasa syukur kita. Betapa besarnya nilai sebuah doa ini, sebuah doa yang kita hanya remehkan begitu sahaja. Dalam tidak kita sedar selama ini kita seperti sedang berpura-pura memohon sesuatu. Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain (Hadis riwayat Al-Qudhi)
Rabu, 27 Oktober 2010
Assalamualaikum Semua..^^
Nape malam kelmarin aku asyik bertemu dengan katak je.. dah la aku geli ngan katak ni..Mungkin dah masuk musim hujan kot, sebab tu katak banyak keluar..Malam tadi, masa aku nak pi bilik air, ada katak lembik menunggu depan pintu..

Huish..terkejut aku..nasib baik aku takde lemah jantung..katak ni pun satu, buat apa dok depan pintu..kalau terpijak, tak ke naya..Selesai je pi bilik air, katak tadi masih ada kat depan pintu..Terpaksa melompat  utk mengelakkan daripada terpijak..Masa aku nak lompat, katak tu pun lompat sekali..haish katak ni,dan2 je ko pun nak lompat sama..

Terkejut beruk aku dibuatnya..nasib baik aku tak menjerit, kalau tak riuh satu rumah..Dah la buat aku terkejut, pastu ‘BOMM!!!’ terlanggar lak mesin basuh..Adui, nasib baik tak terjatuh macam nangka busuk da..

Yg ni lak, masa aku tengah syok tonton tv, didalam kegelapan, tiba2 aku ternampak satu lembaga kecik melompat-lompat di hujung kaki aku..Sepantas kilat, aku cepat2 angkat  kaki duduk atas kerusi..Aku pun suluh la dengan handphone, rupa-rupanya katak lembik masuk dalam rumah.. berderau jantungku ..hahaha..apa da..^_^
Selasa, 26 Oktober 2010
Assalamualaikum semua..

Setiap pagi mesti aku dengar ayahku mengejutkan adik perempuanku yg berusia 5 tahun dari tidur utk mandi dan pergi ke tadika...alahai..mula2 dulu dia yg paling rajin bangun awal pagi..la ni lambat pulak dia bangun..dikejut 2,3 kali pun tak bangun2 lagi..macam dah malas pulak dia nak pergi tadika sekarang ni..tapi ayah paksa gak suruh bangun...

Bila sebut je pasal tadika ni, teringat pulak kisah aku masa belajar kat tadika masa dulu.. Masa mula2 aku masuk tadika, akulah org yg paling last nak masuk dalam kelas..ye la kan, aku ni pemalu ya amat, mengalahkan org perempuan..Last2 terpaksa masuk jugak..

Kenakalan aku yg aku takleh lupakan apabila aku takmo pergi ke kelas..macam biasa la kan..Selepas abang2 aku pi sekolah, masa tu gak aku kena bangun pagi..dengan mata yg tertutup dan masih terbaring kat bilik tidur, aku terdengar ayah aku panggil suruh bangun..Bila aku dah dengar panggilan tu, cepat2 aku cari cara takmo pergi..Caranya ngan menahan nafas..hahaha..seksa aku nak menahan nafas..siap aku kira lagi tu..badan pun tak bergerak. Tapi kantoi gak la sebab ayah dan mak tiba2 risau..hehehe

Yg ke-2 lak, aku kena sengat lebah..entah camne tangan aku ni gatal sangat nak pukul lebah tu dengan pensil 2B.. Dah la pensil tu sama warna dengan lebah tu.. Aku lak bagi pukul lagi.. Sepantas kilat lebah tu sengat tanpa amaran.. huhuhu..akibatnya, haaa..amik ko bengkak kat pipi..esok tu pulak aku tak pi tadika..best2..^_^ Kalau korang taknak pi kelas atau sekolah ke, leh la cuba cara2 yg aku buat tu..hehehe
Isnin, 27 September 2010
Assalamualaikum!!!
Korang  semua ingat tak kali pertama korang jatuh motor..bukan jatuh basikal ye..kalau jatuh basikal tak best sangat..Korang tau tak, kebanyakkan mereka yg pandai bawak motor atau kereta pasti akan alami kemalangan.. Kenapa?? tak percaya ye...Ikut koranglah nak percaya ke tak..^_^

Aku gak tak terkecuali, tapi tak melibatkan kenderaan lain...Tapi kan korang, aku tak tau la lucu ke tak peristiwa aku jatuh motor tu...korang rasa lucu ke aku jatuh motor tu...hahahaha...tah pape korang ni, belum citer lagi dah kata lucu..wekkkk.. :p

 Ok..dah on ye (bukak mata ye)..Satu hari di malam jumaat, aku pergi ke rumah kawanku untuk menemaniku menukar motor buruk ayahku yg sedang digunakan olehku dengan motor yg sedang digunakan oleh abangku...korang pahamkan ayat aku ni kan..kehkehkeh.. :D

Kemudian, kami pun pergi ke tempat yg dituju..aku tak tau kat mana abangku berada..aku agak2 je yg dia berada kat rumah member dia..Aku sebagai penunggang motor dan kawanku sebagai pembonceng di belakang, kami pun redah kegelapan malam..Dengan ketiadaan lampu motor (lampu rosak) dan lampu jalan, hanya mengunakan lampu picit yg samar2 saja berserta tempat duduk yg nak tercabut, kami berani menyahut cabaran..nghahahaha..Ok2..dah membebel pulak aku ke tempat yg lain..hehehe

Dengan hanya menggunakan lampu picit saja, aku membawa motor dengan berhati-hati..Aku bukan mat rempit ye korang..Kelajuan motor yg aku bawak masa tu lebih kurang dalam 50-60 km/h..Takde la laju sangat kan..Jalan yg kami lalui tu memang sunyi je..yela, mana tak sunyi kan..kawasan kampung mesti la sunyi..Tengah syok2 bawak motor tu, tiba2 pulak tayar motor bahagian depan bergerak ke kiri dan kanan..Aku dah mula cemas, kawan aku yg dok belakang camne la pulak..

Tak sempat nak tengok belakang, motor yg dibawa aku jatuh terseret bersama ngan aku sekali..Masa jatuh tu, aku tak lepas2 handle motor tu..Aduh!!, koyak habis baju melayu yg aku pakai..lutut dan bahu aku pulak yg cedera..takde apa2 yg patah..syukur, alhamdulillah..Dah jatuh tu, aku cepat2 bangun dan tengok keadaan kawan aku tu..Kawan aku tu awal2 dah terjun dulu..cuma dia luka kat lutut je..

Dan2 pastu, aku tengok lak keadaan motor buruk ayah aku tu..Tengok2 tempat duduk lak tercabut masuk longkang dan gear motor pulak bengkok..Korang nak tau apa yg aku langgar, aku terlanggar lopak besar kat jalan tu..hahaha..lopak je, ingatkan langgar apa la kan..Dan2 pulak member abang aku lalu kat situ..Dia teman aku dan kawan aku balik rumah..Sebelum balik, aku cakap kat member abang aku tu supaya tak beritahu ayah dan mak aku..

Bila dia dah janji tak nak bagitau, aku percaya la bulat2 cakap dia tu..Sampai je rumah, dia terus bagitahu mak aku..Cet..hampeh betul..ingatkan boleh simpan rahsia..Itulah eksiden yg pertama dan mungkin yg terakhir la kot buat masa ni..Harap2 gitu la..

P/S: Baru satu cerita, dah panjang lebar pulak aku cerita..belum lagi cerita bab motor masuk longkang ni..

P/S: Patuhilah undang-undang dan berhati-hatilah dijalan raya..huhuhu..
Ahad, 5 September 2010
Salam semua...
Oh..sebelum tu aku nak minta maaf la kalau entri aku yg ni tak berapa nak ok..alaa..korang paham2 je la kan...Aku ni tak berapa reti nak bercerita...^_^. Dengan tajuk utama di atas tu, tentu korang faham kan..Haaa...blog ini telah berubah wajah buat pertama kali dalam sejarah blog ni..




Sebenarnya, aku dah lama nak ubah wajah blog ni sebelum bulan ramadhan lagi tapi dengan masalah ketiadaan wifi telah membantutkan niat utk aku mengubahnya..Untuk pertama kalinya gak, aku telah mereka sendiri header untuk blog kesayangan aku ni..Walaupun header yg aku buat ni tak secantik mana tapi ok la gak daripada takde header langsung..

Tajuk header ni lak, aku tambah 3d dan tajuk sebelum ni iaitu " Dunia Ku Penuh Cabaran " telah aku tukar kepada " Dunia Ku Kenangan Ku "...Mesti korang semua tertanya-tanya kan? kan? kan? hehehe..Sebenarnya, tajuk sebelum ni hanya sementara sahaja sebab masa mula2 aku sertai blogger ni, aku takde perkataan yg sesuai utk tajuk blog ni..La ni, tajuk dia yg terbaru dan mungkin akan kekal sampai bila2..Harap2 korang enjoylah ngan wajah baru blog aku ni..^___^

P/S: Blog masih dinaik taraf..akan diupgrade sedikit demi sedikit..^_^
Jumaat, 3 September 2010
Salam semua...
Dah lama aku tak update blog...Kali ni lebih 3 minggu aku tak dapat update  gara2 wifi takde..huhuhu T_T..Memang sedih bila line takde..walaupun tak dapat on9, terubat gak hati ni bila dapat on9 guna handphone je..Dapat on9 guna handphone pun ok gak daripada tak dapat on9 langsung walaupun dapat on9 facebook je..^___^

Ok..Dalam entri yg lepas, aku pernah cakap akan citerkan pengalaman aku berpuasa di tempat orang walaupun tak berapa hebat pun citer aku ni...hanya sekadar untuk bercerita dan mempelbagaikan lagi jenis entri yg aku tulis ni..

Kali pertama aku nak puasa di tempat org memang banyak la perkara yg bermain-main di kepala otak aku ni seperti kena berjalan kaki nak beli makanan dan setiap hari pulak kena pergi ke kedai makan..Tak seperti berpuasa di rumah, semuanya telah disediakan..tak perlu penat2 nak berjalan ke sana ke sini..

Tapi bila dah mengalaminya memang seronok gak berpuasa di tempat org ni walaupun penat.. Antara yg best berpuasa di tempat org ni ialah masa belajar di kolej disingkatkan dr 1 jam kepada 45 minit je..hahaha..memang best la..Yang ke-2 lak, dapat menjimatkan duit belanja sebab waktu makan cuma malam je..tak macam hari biasa, kena makan 3 atau 2 kali sehari..Nak belanja pun tak sampai RM 10 je..
                                                     Ambil Kat Google.
Tapi ada gak la yg tak berapa best time belajar masa puasa ni sebab bila masa belajar telah disingkatkan, jadual pergi dan balik bas tak berubah.. Aku dan rakan sekelas terpaksa berjalan kaki dari asrama ke kolej..Memang jauh gak la nak berjalan dengan cuaca yg panas dan sampai kat kolej dalam keadaan berpeluh walaupun kelas bermula 11 pagi...Itu baru pagi, belum lagi waktu balik kelas pulak..Kalau nak tunggu bas memang lambat la jawabnya..Org lain yg balik naik kereta dan motor tentu dah terlelap kat katil.

Memang menguji kesabaran betul masa tu..tapi aku ok je..Kalau nak buat lagi aku tak kisah tapi mesti ada teman la..hahaha..Nak dipendekkan cerita, ada satu hari ni, masa aku dan kawan sekampung nak balik beraya kat kampung halaman...Sebelum nak balik tu mesti berjalan dulu dari asrama ke stesen bas..Aduh!!..kena berjalan lagi..Cuba korang bayangkan dgn beg yg berat dan besar tu, kami terpaksa meredah lebuh raya yg dipenuhi dengan kenderaan yg pelbagai rupa dan saiz..Jejantas pun takde.
                                               Ambil Kat Google.
Tapi..tapi..camne lak hari tu kami tak jadi berjalan kaki apabila sebaik je kami melangkah keluar dari asrama, ada sebuah teksi berhenti di depan kami..Siap ada penumpang india lagi dlm teksi tu..Huh!! memang kami bernasib baik ke atau apa ntah hari tu sebab sebelum bulan puasa, kami ada gak balik kampung tapi takde pulak teksi nak berhenti..Bila dah naik teksi tu, kami sampai stesen bas pun cepat la gak..Takde la berpeluh-peluh lagi dan bermulalah perjalanan pulang kami ke kampung halaman..Sekian...^_^
Rabu, 11 Ogos 2010
Salam semua..
Bulan Ramadhan sudah tiba walaupun sudah lama aku menantinya dengan penuh sabar dan kerinduanku padanya terubat juga..^_^
 
Dulu...teringat aku 2 tahun lepas, semasa belajar di sebuah kolej di Kuantan, Pahang.. Aku dan kawanku begitu bertuah sekali kerana dapat mengerjakan ibadah haji puasa pada hari pertama ramadhan di kampung halaman.. Kami cuti selama 5 atau 6 hari pada masa tu dan kami balik kampung 2 hari sebelum hari pertama ramadhan..( pertama ramadhan 1.9.2008 ).. Itulah antara kenangan manis ( bagi aku la ) yg tidak dapat aku lupakan sampai bila2.

Selepas habis cuti, kami pun bertolak ke Kuantan semula untuk mengerjakan ibadah puasa yg selebihnya.. Itulah kali pertama aku berpuasa sendirian di tempat orang.. Aku akan citerkan pengalaman aku berpuasa di Kuantan dalam entri yg seterusnya.. Korang enjoylah video di bawah ni..^_^
video

P/S: Aku mengucapkan Selamat Menyambut Bulan Ramadhan Al- Mubarak kepada korang semua..
Isnin, 9 Ogos 2010
Salam semua...
Beberapa hari lepas, laptop aku buat hal lagi..padahal tak sampai 2 tahun pun laptop tu dah wat perangai..nasib baik beberapa hari je...kalau beberapa bulan yg lepas nak dekat 2 bulan takleh guna laptop tu sbb ada masalah pada operating system dia...sorry ar, laptop ni, aku takkan bawak kat kedai utk baiki..buang duit je...baik aku baiki sendiri..free je..lagipun dapat ilmu dan pengalaman gak kalau baiki sendiri ni..risiko memang ada la..

Ok!! Stop sampai sini aku membebel pasal laptop aku tu..Kali ni aku nak citer sikit pengalaman aku pi fun fair untuk pertama kali dlm hidup aku..Selama 22 tahun, baru semalam aku dapat pergi fun fair..memang ketinggalan aku kan? kan? Kiranya ada jugak la aktiviti yg berfaedah untuk dilakukan walaupun fun fair tu takde la grand sangat tapi ok la daripada takde. First time pergi fun fair memang best gila...banyak ragam dan gelagat orang yg aku saksikan kat situ.. Dah mengantuk gila aku sebelum nak pi...=_=!!
                                                 Ambil Kat Google.
Mula2 nak masuk kat tapak fun fair tu, pergh!!! ramai betul org..ouh..maklumlah hari terakhir fun fair kat situ. Bila aku tengok je ramai org kat situ, mulalah perangai kanak2 riang timbul..Apa lagi redah je masuk walaupun ramai org.. Bila masuk je, awek2 mula pandang aku.. Hahaha..segan aku. Dahla pakaian aku skema sangat ngan cap dan spec mata la walaupun aku ni tak rabun pun ( saja2 nak pakai ).

Mula2 aku masuk situ, aku usha dulu permainan yg best kat situ. Semua permainan best, tapi bila dah usha tu  mulalah pening kepala sebab tengok permainan yg berpusing tu..Siap dengar org jerit2 histeria..hahaha..naik berani, bila benda tu berpusing mulalah jerit2. Nasib baik tak muntah..Kalau aku naik konfirm pening dan nak muntah. Dah laju benda tu berpusing, camne la org lain naik ok je..stady je.

Bila dah datang kat fun fair tu takkan nak tengok org main je.. Aku pun join la sekali.. Mula2 adik aku yg main dulu.. Main game apa ntah, cam game masukkan gelung kecik kat dalam kayu segi tiga.. Memang payah betul nak masukkan gelung tu.. Hadiahnya memang hebat la cam TV plasma tu, pastu handphone lagi. Aku pun join la gak, nak dapat handphone punya pasal.. ^_^ Last2 tak menang gak.. Cet!! balik ngan hampa...T_T! Org lain yg main game ni pun marah  dan geram sebab tak menang gak hadiah.. Aku dan adik aku yg dok sebelah pun nak tergelak tengok gelagat org tu.. hahaha.. Mengalahkan budak2 je nak dapat hadiah..
                                                   Ambil Kat Google.
Pastu aku cari satu lagi game yg senang dapat hadiah iaitu game cedok anak itik mainan dalam ayaq.. Aku tak main game ni, aku suruh ayah aku main.. Aku dan adik aku segan nak main game ni..senang sangat nak dapat hadiah..ngahahaha...Tapi dapat gak ar satu hadiah selepas main game ni.. Game lain pun best gak ar tapi tak try sebab takde duit ( padahal nak jimat tu ).. Hadiah2 dia pun comel2 belaka seperti teddy bear, doreamon dan doralin saiz besaq.. Selepas main 2 game tu, aku ngan keluarga pun balik la apa lagi..penat dah jalan2.

Ada benda yg aku kurang selesa bila berada kat fun fair tu, antaranya seperti org yg merokok kat situ.. Dah la ada budak2 kecik kat situ, pi la hisap rokok tu jauh2.. Aku pun tak selesa nak bernafas, inikan pulak budak2 kecik tu.. Satu lagi, budak2 remaja ni, bila dah kalah game, mulalah mulut tu keluar ayat2 cam b*b*.. Dah depan org ramai pulak tu.. Kalau aku, segan gila kalau dok sebelah budak tu.. Biasanya budak2 lelaki la yg buat perangai camtu.. Oklah..dah berjela-jela aku tulis citer pasal fun fair ni. Cam syok sendiri je kan?

P/S: Emora Valeria, masa saya pi fun fair tu, saya ada nampak org iras2 cam muka awk.. Serius..saya tak tipu, cuma dia lagi tinggi drpd awk..hehehe..jangan marah..^_^!
Sabtu, 31 Julai 2010
Salam semua...
Aku nak tanya korang ni. Pernah tak akaun social networking korang seperti Facebook, Myspace, Tagged atau yang seangkatan dengannya di hack? Kalau tak pernah, korang hati2 la ye...mungkin korang mangsa yg seterusnya..aku pun baru kemarin jadi mangsa terbaru...

Aku mula2 tak tau camne aku boleh kena hack sebab masa tu aku tengah chatting ngan seorg kawan di facebook..sibuk2 sembang, tiba2 kawan chat aku tu hantar satu link kat aku..aku pun pelik ar...pastu aku tanya kawan aku tu..kalau korang nak tau apa yg berlaku, korang tengok la kat bawah ni...

 Haaa...korang dah tau kan, bila aku tanya kawan aku tu..dia pun tak tahu apa2...pastu aku pun klik la link tu..rupa dia pun lebih kurang cam facebook gak cuma ringkas sikit je...dia seperti korang mula2 nak login facebook..kena masukkan email dan password la...bila aku dah masukkan apa yg disuruh, tiba2 je akaun facebook aku kena login balik..pada hal aku dah login sebelum ni...dah jadi camtu aku pun buat seperti dibawah ni..

Korang dah nampak kan...camtu la aku kena buat bila akaun facebook aku kena hack oleh hacker...tu, yg aku tanda tu..korang baca betul2..jangan klik link selain daripada link asal facebook...ini menjadi pengajaran bagi aku supaya tidak klik link yg bukan2 lagi..maksud aku link yg suruh aku masukkan email dan password dari website yg tak diketahui selain website facebook yg asal..

Sebelum aku kena hack, aku pernah cari maklumat camne cara hacker boleh hack akaun kita..mungkin cara mereka seperti pic dibawah ni la kot...

Aku rasa camtu la cara hacker cari mangsa dia org..Aku harap korang yg dah kena atau yg belum jadi mangsa hacker hati2 lah ye...aku buat entri ni pun sebagai peringatan untuk korang, walaupun info ni tak banyak mana pun..Satu lagi aku ada sediakan perkataan utk korang yg tak faham apa dia hack dan hacker ni..Kalau ada salah bagitau ye..^_^

Hack = Godam.
Hacker = Penggodam.
Hacking = Menggodam.
Hacked = Digodam.

P/S: Ayat aku dah berterabur masa taip entri ni, jadi maaf ye..
Jumaat, 30 Julai 2010
Salam semua....
Maaf follower dan reader2 semua, dah seminggu aku tak update blog, idea ada nak tulis entri tapi takde masa nak menaipnya...ye la sibuk sikit..ari ni aku nak buat entri pasal diri aku lak..asyik2 entri pasal toturial je..bosan gak..sepatutnya entri aku yg ni sepatutnya dibuat dan dipost semalam tapi nak buat camne, kawan ada masalah..mesti la tolong dia selesaikan masalah tu..tapi tak selesai gak..ok2, dah cukup sampai disini aku citer pasal tu..

Semalam aku dapat berita yg mengembirakan sebab aku dapat hadiah dari Cik Aisumi kerana aku menjadi follower beliau yang ke-500...haaa..korang jangan jealous ye...ni buktinya aku dapat hadiah dari Cik Aisumi..

Tapi keterujaan aku hilang bila aku tak dapat merasmikan pembukaan hadiah tu...nak dijadikan citer..masa aku tengah syok online, adik aku bawak satu barang yg aku sekali tengok cam alas kaki..aku pun tanya adik aku..
" Sapa beli tu? "
" Abah eli.. "
Aku lak, bulat2 caya cakap adik aku yg umur tak sampai 5 tahun lagi..pastu aku pun amik barang tu dan belek2 sat (cam jakun je aku ni)...belek punya belek, baru aku perasan yg barang tu bukan alas kaki tapi sebuah beg..aku pun tak tau beg apa..bau beg tu cam barang baru je...bila dah bau tu, aku dah terpikir..takkan GEMPAKSTARZ bagi aku hadiah kot...biasanya GEMPAKSTARZ je yg bagi hadiah yg camtu..bau barang baru tu...

Pastu aku rasa pelik semacam je...aku cakap dalam hati ( takkan hadiah dari Cik Aisumi dah sampai? ) aku nak pi dapur tengok ada tak surat atau yg seangkatan dengannya...tiba2 aku terlihat satu sampul surat kosong dalam bilik aku...=_=!

Ahhh!! memang betul surat dari Cik Aisumi la...adik aku dah bukak hadiah tu..pastu aku pi balik tengok hadiah tu kat adik aku...pastu, aku sembunyikan beg tu kat dalam almari...hehe. Takut adik aku bagi kotor lak..lawa gak beg tu ye..aku suka...hehehe..ni gambar beg tu..

Maghrib lak aku belek2 lagi beg tu, aku pikir nak buat apa ngan beg ni...sesuai utk student boleh la kot..boleh letak2 buku dalam ni..dan2 lepas tu aku terpandang laptop aku...saiz beg ngan laptop aku tentu sepadan...aku pikir nak masukkan laptop dalam beg ni...masuk punya masuk, haaa!! memang sesuai pun..aku pun kasi snap sekali...

P/S: Agak2 korang, beg tu memang beg untuk laptop ke? Aku pernah nampak beg jenis ni kat dalam citer Impian Sunsilk ( dulu dikenali sbg Impian Illyana )..

Khamis, 22 Julai 2010
Salam semua...
Hari ni aku pi masuk GB, aku klik la bahagian kontest...masuk punya masuk, aku terbaca entri " Peraduan: Copy & Paste Raya " oleh MediaHehe .. Wah!!! Satu lagi peraduan menarik yang tak boleh aku lepaskan. Menang ke tak, itu soal ke-2. Yang penting aku mesti masuk..hahaha ^_^

Peraduan ni mempunyai 2 hadiah iaitu Kamera Digital dan MP4. Wah!!! Hadiah yang menarik tu..
Cara2 untuk menyertai peraduan ni senang je. Korang boleh klik link dia kat bawah tu untuk mengetahui dengan lebih lanjut lagi tentang peraduan ni..

Memandangkan  peraduan ini mempunyai 2 jenis hadiah yang berlainan, aku lebih suka memilih hadiah kamera digital untuk aku menangi..Korang boleh gak join peraduan ni kalau nak...^_^

Ayat di bawah ni adalah ayat yang mesti aku copy & paste untuk menang kamera digital :

Raya tahun ni saya nak tangkap gambar kuih semperit, lemang Pak Ali, ketupat rendang dan semualah dengan Kamera Digital yang dihadiahkan oleh MediaHehe..
Kalau terasa nak Kamera Digital ni gak, boleh usha www.gambarhehe.com
Jumaat, 16 Julai 2010
Salam semua..
Dah beberapa hari aku tak update blog..maklumlah, sibuk nak cari idea untuk buat entri yg seterusnya..
Kali ni aku nak tunjukkan cara nak buat multi login pd YM korang..mungkin ada blogger lain yg dah buat multi login ni..Takpe..aku buat kepada sesiapa yg tak tahu lagi...

Mula2 sekali, korang pergi ke Run dgn klik Start, pastu korang klik Run. Dlm kotak Run tu, korang taipkan "regedit".

 Kemudian, korang double klik kat perkataan HKEY_CURRENT_USER.Pastu korang pergi kat perkataan software dan korang double klik perkataan tu gak..
                                            klik gambar utk pembesaran
Bila korang dah klik perkataan software tu, korang double klik perkataan Yahoo dan cari lak perkataan pager.
                                           klik gambar utk pembesaran 
Bila dah jumpa perkataan pager, korang double klik perkataan tersebut..
                                           klik gambar utk pembesaran 
Pastu, korang cari perkataan test dan klik sekali je perkataan tu...
                                           klik gambar utk pembesaran 
Kemudian, korang lihat sebelahnya dan buat satu key baru. Korang klik kanan, pastu pergi ke New dan klik pula DWORD Value. Korang namakan key yg baru tu sebagai plural seperti pic dibawah..
                                            klik gambar utk pembesaran 
Akhir sekali korang double klik pada plural tersebut dan letakkan nilai 1.
                                           klik gambar utk pembesaran 
Selesai..Sekarang, korang boleh tutup regedit tu dan kini korang boleh membuka Yahoo Messenger lebih daripada satu. Misalnya, korang ada 2 atau lebih akaun YM dan korang boleh membuka kedua-dua akaun itu dengan serentak...Selamat mencuba...^_^
Rabu, 14 Julai 2010
Copy & Menang : Sungguh mudah, anda perlu copy & paste sahaja untuk memenangi TIGA buah MP3 Player
Untuk maklumat lanjut, layari www.rkurl.com/117hw
Penaja utama : Raja Kamil, www.akuseorangblogger.com
Selasa, 13 Julai 2010
 Salam semua...
Akhirnya Fifa World Cup 2010 dah melabuhkan tirainya dan Sepanyol telah menjadi juara World Cup 2010 kali ni..Memang banyak aksi2 yg menarik berlaku semasa perlawanan antara Belanda menentang Sepanyol..Org lain sibuk tengok bola, aku pula sibuk mengonlinekan diri...Tahniah kepada pasukan Sepanyol kerana menang Fifa kali ni...

Inilah acara penutup  Fifa World Cup 2010 yg berlangsung dgn penuh meriah..

Sekali lagi ramalan si sotong ' Paul ' tepat...ramalan yg dibuat beberapa hari sebelum final piala dunia berlangsung...

Dengan kemenangan Spain malam tadi, maka berakhir sudah Fifa World Cup 2010 yg berlangsung kat Afrika Selatan...Kita berjumpa lagi kat Brazil pada tahun 2014 nanti...harap2 Fifa World Cup 2014 Brazil menang pulak...^_^

P/S: Entri ni sepatutnya dah post semalam, tapi line internet takde..Jadi lambat la post..^_^!
Jumaat, 9 Julai 2010
Salam semua...
Entri kali ni membuatkan aku begitu excited sekali.Kenapa? Kalau korang nak tau, korang kena la tengok entri ni sampai habis...^_^

Kamera digital dan telefon bimbit berkamera korang mungkin banyak menyimpan foto2 yg dirakam menerusi peranti tersebut. Kadang2 foto korang dlm storan tersebut terpadam secara tak sengaja...Ok...aku nak ajar cara2 nak kembalikan foto2 korang yg mungkin terpadam secara sengaja atau tak sengaja yg terdapat dlm kad memori atau thumbdrive. Atau, storan  itu sengaja diformat semula utk memadam segala fail yg terdapat di dalamnya.

Korang boleh download software versi percuma  Easy Flash Recovery ni dan kemudian install. Rupa website dia seperti dibawah..

Bila korang dah install, korang kena sediakan kad memori atau thumbdrive yg hendak diimbas..pastikan storan korang tu mengandungi foto, imej atau gambar yg telah dipadam..pastu korang klik la software tu utk memulakan misi mencabar korang...=_=! dia akan keluar tetingkap utamanya yg ringkas dan mempunyai 6 kategori yg mudah diakses..

Kemudian, melalui kategori Select source yg terdpt pd tetingkap utamanya..korang perlu memilih nama atau label storan yg terlibat ( cthnya pemacu f: ). Selepas pilihan dibuat, korang klik pada butang Next..

Korang akan beralih ke kategori Rescue files pula. Melalui kategori ni, korang boleh memulakan proses mengimbas pemacu/storan yg dipilih tadi. Korang boleh klik pada butang Start Scan utk memulakan imbasan korang tu hingga selesai.

 Jika proses imbasan telah selesai, korang boleh pergi ke step seterusnya dgn menekan butang Next. Korang akan dibawa ke kategori yg berlabel Lost files preview. Melalui step ni, korang akan melihat foto2 yg berjaya dikesan..

Di penjuru kiri dan atas pada setiap foto ada kotak penanda. Korang boleh mengklik pada kotak tersebut utk memilih foto yg hendak dipreviu..Selepas menanda gambar pilihan korang, klik butang yg berlabel Preview dibahagian bawah sebelah kiri. Hasilnya, tetingkap b'label Preview akan dibuka dan memaparkan gambar pilihan korang tu..
Setelah korang berpuas hati, tekan butang Close utk menutup tetingkap ni. Kemudian korang leh menyimpan gambar t'sebut ke lokasi lain, melalui butang b'label Save To (di kanan butang Preview)...Selesai. Huh, hampir details aku citer pasal ni...=_='''

P/S: Rasa lain lak cara penulisan aku kali ni...^_^
Rabu, 7 Julai 2010
Salam semua...
Kali ni aku nak tunjukkan camne cara nak edit pic korang melalui facebomb...edit ni tidak la susah mana berbanding photoshop...edit kat facebomb ni simple je...

1. Mula2 korang masuk kat website Facebomb...dan rupa website dia seperti pic di bawah...
                                          klik gambar utk pembesaran
2. Pastu korang klik browser (bahagian atas sebelah kanan) utk upload pic yg korang nak dan klik upload...ia akan jadi seperti pic ni...aku guna pic cik Emora Valeria dlm tutorial yg ni...^_^
                                         klik gambar utk pembesaran
3. Kemudian, korang pilih pic jenis camne yg korang nak buat...aku pilih " Make Profile Picture "...pastu korang adjust pic korang tu dan klik select...
                                          klik gambar utk pembesaran     
4. Bila dah klik tu dia akan keluar camni lak...Facebomb menyediakan pelbagai pilihan bingkai, efek, dan korang boleh menambah teks pd pic korang..
                                          klik gambar utk pembesaran        
5. Kemudian, korang cari la bingkai yg sesuai utk cita rasa korang sendiri...aku lak pilih " Borders "..
                                          klik gambar utk pembesaran    
6. Bila korang dah pilih bingkai, korang boleh pergi ke bahagian efek...
                                          klik gambar utk pembesaran 
7.  Bila bahagian efek dah selesai, korang leh pi ke bahagian teks lak...
                                          klik gambar utk pembesaran 
8. Bila semua dah selesai korang save je pic tu...
                                        klik gambar utk pembesaran     
9. Ok!!!! Inilah hasilnya...



Blog masih dibaiki..harap anda bersabar..^_^

About Me

Foto Saya
Tengku Mann
Jerantut, Pahang, Malaysia
Lihat profil lengkap saya

Pengikut Sejati